Rotfonden handlar om att skapa nya mekanismer för att identifiera behov och rotorsaker till problem. Att genom deliberativa processer finna effektfulla lösningar, möjligheter och innovationer.
Grunden till ett vitalt samhälle är processer som känner in lidande, spårar det till orsaker och landar i effektfulla lösningar... Processer som stimulerar och uppmanar aktörer till radikala idéer och visioner som ger oss de genombrott vi behöver.
Men dagens finansieringsmodeller kväver denna kraft genom:
Kortsiktig projektfinansiering som skapar osäkerhet
Top-down styrning som missar lokala behov
Rigid bidragsstruktur som tvingar föreningar att anpassa verksamheten efter finansiären, inte efter behoven
Oavlönat arbete som undergräver långsiktig hållbarhet
Eller mekanismer som tvingar verksamheter till att suga ut resurser och leverera pengar till investerare, banker, shareholders och ägare.
Vår vision är ett systemskifte där:
Finansieringen följer behoven - inte tvärtom. Genom att låta den samhälliga organismen identifiera behov och föreslå lösningar, så skapas verksamheter som verkligen gör skillnad. Det kan handla om:
Initiativ som löser bostadsbristen genom smarta boenden med gemensamhet.
Imitativ som lyfter försummade områden och förebygger våld
Gemensamhetsfonder som verkar för utvecklingen av ett lokalt samhälle
Ett initiativ som verkar för att ändra på politiska system som skapar toxisk och ineffektiv styrande av samhället
En fond som investerar i Zebra startups som driver företag på ett mer hållbart sätt och delar ägande och rikedomar.
En satsning som vill med kollektiv kraft köpa upp andelar i företag och ställa om dessa till mer hållbara. Eller kollektivt rikta om kapitalförvaltningen i våra försäkringar, pension och nationella fonder till mer hållbara företag.
Alternativa valutor och system för ekonomisk utbyte som stimulerar utveckling genom att cirkulera i lokala samhället och nätverket istället för att flyta ut till privata fickor långt borta.
Rotfonden strävar efter att använda olika mekanismer som ska hjälpa oss att landa i resultat som förändrar liv. Mekanismer inkluderar att stödja förverkligande av kvalitativ forskning, rotad i exempel som visar effektiva resultat och radikala experiment som vågar tänka annorlunda med målet att skapa system som lyfter oss. I mekanismer ingår även kvantitativa signaler på behov från den breda befolkningen på lokala nivåer och insikter från samhällsaktörer med allmännyttiga mål. Engagemang och individuella bidrag skall matchas med finansiering från Rotfonden och därav multiplicera effekten av varje bidrag. När individuella aktörer bidrar matchas detta av vår gemensam fond - vilket gör att även små bidrag får stor effekt.
Detta skapar flera avgörande fördelar:
Långsiktig stabilitet ersätter projektkarusellen
Lokalt förankrade lösningar med verklig effekt
Effektivare resursanvändning genom behovsdriven utveckling
Stärkt demokrati genom ökat inflytande av relevanta aktörer på olika nivåer
Hållbar finansiering av samhällsviktigt arbete
Genom att vända på pyramiden - där behoven styr resurserna istället för tvärtom - kan vi bygga ett starkare samhälle som effektivt bidrar till samhällsutvecklingen.
En plattform med annorlunda finansieringsmekanismer:
Fond som matchar behov: Medfinansiering där signaler på behov av ett initiativ matchas för att förankra initiativ i faktiska behov som kommer från folket och sociala aktörer. Därav kan vi öka effekten och matcha behov med resurser. Dvs. en plattform med mekanismer som fördelar, koordinerar och matchar resurser baserat på behov, problem och möjligheter för största möjliga effekt.
Kvadratisk Finansiering: är en finansieringsmetod som matchar individuella donationer baserat på antalet donatorer snarare än summan av deras bidrag. Ju fler som stöder ett projekt, desto mer matchningspengar får det, vilket gynnar projekt med brett samhällsstöd och främjar allmännyttiga insatser.
Deliberativ Process: Beslutsfattandet sker genom en öppen och inkluderande dialog, där expertis möter de som påverkas av besluten. Process som koordinerar den gemensamma kollektiva intelligensen och nervsystemet som känner av smärtpunkter och riktar sina resurser dit.
“Bottom-Up“ Ansats: Istället för den traditionella “top-down”-modellen, där bidrag och projektpengar bestäms ovanifrån, låter vi människor och civilsamhället, föreningar och sociala idéburna initiativ att uttrycka sina behov. Och därav stödja verksamheter som verkar för dessa behov. Denna fond stöder även verksamheter som vill verkställa den etablerade forskningen och vetenskapen som visar vad vi behöver göra. Att vi då förverkligar detta genom Idéburen industri som idag finns i liten utsträckning men som vi vill öka. Industrin som ägs av gemensamma krafter och verkar för gemensamt blomstrande.
Bra idéer kan komma varsomhelst. Därför måste vi vara öppna. Den offentliga sektorn, stiftelser och bolagens CSR ansträngningar ska agera mer som möjliggörare genom denna plattformen för att matcha och sponsra behövande insatser som vi landar i genom faciliterade processer.
“När du inte demokratiserar makt och ägande, när du inte ger människor värdighet och självbestämmande… Om du bara har några få makthavare där uppe som bestämmer allt – så är det där våldet börjar gro, på alla möjliga nivåer, från lokalt våld och hela vägen till krig.”
“Om vi förändrar våra röstningsmetoder, om vi ändrar på hur vi fattar beslut och fördelar resurser så kan vi bryta oss loss från dagens begränsade ekonomiska och politiska strukturer och i stället forma en värld där fler har verkligt inflytande över hur våra gemensamma tillgångar används. Vi skall sträva att finansiera förändring i hur vi styr samhället så att det gynnar oss alla”
Exempel på Initiativ…
Folk vill starta kollektivhus och lösa bostadsfrågan. Rotfonden kan matcha människors engagemang och deras pengar!
Folk vill göra om en gammal byggnad till gemensam plats för utbildning, skapande och kultur och hjälpa göra om en jobbig byggnad! Folk är villiga att gå in med resurser. En fond kan matcha det med en tillräcklig insats så att det blir av!
Försummade områden. Vi vill göra våra gator tryggare. Föreningar jobbar redan för det. Matcha och stöd bara deras ansträngningar så kommer det lösa mycket av våldsproblemet. För att lokalt förankrade föreningar vet mycket bättre hur de ska ta sig an problemen. De kan hjälpa försäkringsbolag, fastighetsbolag eller offentlig sektor som vill satsa på förebyggande insatser och spara på kostnader genom, exempelvis, satsningar som gör kvartér tryggare och folk friskare.
Eller, till exempel, så vill en förening lösa polariserade mekanismer i politiken och göra beslutsfattande mer sund och faktiskt representerande. T.ex. lösa finansieringsfrågan av partier så att det kommer från folket och inte ifrån enstaka resursstarka aktörer som politiken sedan har större ansvar till än ansvar till bredare folket. Behovet är stort! Rotfonden kan matcha människors bidrag och engagemang som bidrar till lösningen.
Ett tänkbart pilotprojekt i Nydala tillsammans med HelaMalmö skulle kunna fungera så här:
Lokala behov identifieras genom dialog och deliberativa processer. Deliberativa processer som undersöker folks behov... som ger möjlighet att bjuda in experter som kan facilitera processer. Efter en sådan insamling av signaler på behov, kan lösningar föreslås.
Folks egna bidrag och engagemang till lösningar matchas av fonden. Individuella bidrag, även om de är små som en krona, gör skillnad tack vare kvadratisk finansiering, där stöd från många personer ger större matchning än enskilda stora donationer. På detta sätt förstärks det breda engagemanget.
En gemensam utvecklingsfond samlar in pengar för att kontinuerligt investera i nya, schysta verksamheter som i sin tur är kopplade till gemensamhetsfonden. Olika lokala företag ingår då i ett nätverk och en del av resurser flödar tillbaka till gemensamhetsfonden som fortsätter satsa på gemensam välstånd. Resultatet blir en egen budget, en egen fond och därmed ökad möjlighet för människor att själva påverka sitt lokalsamhälle.
Med denna finansieringsmodell kan vi möta många olika behov: utbildning, tillgång till utrustning för skapande och lärande, stöd i barnuppfostran, gemensamma måltider, delade resurser, lokala banklösningar, egna valutor eller nya sätt att skapa meningsfull sysselsättning. Vi kan stimulera relationellt lärande, entreprenörskap, pedagogiska metoder, icke-våldskommunikation, medbestämmande metoder och ömsesidiga hjälpnätverk.
Idén är att bygga upp lokala nätverk där människor lättare hittar varandra och kan tillgodose gemensamma behov. Det kan också innebära att fler får tillgång till verktyg, maskiner, produktionsresurser, experimentmiljöer, teknik och kunskap – resurser som annars ofta är förbehållna privilegierade miljöer. På så sätt öppnar vi upp möjligheterna för alla, stärker lokalt engagemang och skapar en inkluderande och levande gemenskap.
Andra tänkbara pilotprojekt…
Backa Kåken, Kooperativet Paviljongen, Sege Park områdesförening.
Finansiera förändring i hur vi styr samhället så att det gynnar oss alla
Vi vill skapa en plattform som samlar samhällsförbättrande initiativ.
Hur det fungerar:
1. Plattformen identifierar viktiga satsningar och riktningar genom mekanismer som tar vara på vår kollektiv intelligens och gemensam nervsystem
2. Aktörer föreslår konkreta lösningar
3. Stödrunda visar kvantitativ och kvalitativ stöd genom donationer eller engagemang
4. Stödet matchas och förstärks med finansiering från matchningsfonden
5. Initiativ som får stöd kan genomföras med uppdateringar man kan följa
Så en inriktning kan t.ex. vara demokratisering. Olika aktörer kommer med förslag på hur de kan ta fram och sprida bättre beslutsprocesser. T.ex. verka för att etablera bättre sätt att rösta i val. Eller sprida och etablera idén om att företagsstyre borde inkludera arbetare, sociala aktörer, användare och de påverkade av företagets operationer.
På det viset dyker olika förslag upp på plattformen från olika grupper. Förslag på hur de kan verka för spridning av lösningar till politiken, organisationer, företag, till lokala kvarter, online plattformar etc. Och därav kan dessa satsningar få stöd baserat på hur många som uttrycker kvalitativt och kvantitativ stöd till dessa satsningar. Sådant system säkrar långsiktig finansiering för viktiga samhällsprojekt.